Duurzaamheid & MVO
Met onze bedrijven binnen Van der Veen Shipping zijn wij continue bezig met het realiseren van onze duurzaamheidsambities. Naast vergroeningsmaatregelen binnen onze interne organisatie, werken wij samen met onze opdrachtgevers en vervoerders aan de verduurzaming van de supply chain en transporten, door het optimaliseren van de planning, vergroening van de schepen en het ontwikkelingen van rapportages (CSRD).
De nieuwe Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), wordt de komende jaren verplicht. Hiervoor dienen bedrijven CO2 rapportages te maken voor hun eigen activiteiten en de activiteiten van partners in de keten, waaronder het binnenvaarttransport. Op dit moment zijn hiervoor generieke uitstootgegevens bekend die gelden voor de gehele binnenvaart.
“hoogste brandstofefficiëntie”
Het is goed om te weten dat de binnenvaart als vervoersmodaliteit de hoogste brandstofefficiëntie heeft en daarmee per ton / km de laagste carbon footprint, tot zes keer minder CO2 uitstoot dan transport over de weg.
Samen met onze vervoerders werken wij aan de ontwikkeling van rapportages om de uitstoot per scheepstransport inzichtelijk te maken. Hiervoor dient data verzameld te worden aan boord volgens specifieke meetmethodes die kunnen worden gepresenteerd aan onze partners in de keten.
Klimaatneutraal kantoor
Voor onze interne organisatie zijn wij enthousiast om te melden dat onze bedrijfspanden klimaatneutraal zijn. De afgelopen jaren hebben wij geïnvesteerd in all-electric installaties die gevoed worden door 100% groene stroom van onze omvangrijke zonnedaken op de bedrijfspanden met een opgewekte capaciteit van meer dan 100 MWh. Naast een ‘groen’ pand, kiezen wij voor een groener wagenpark met hybride en volledig elektrische auto’s.
Duurzame vloot
Hoofdzakelijk bestaat onze vloot, dat zijn eigen/rederijschepen en relatieschepen, uit droge lading schepen in de scheepsklasse IV: Europaschip en Va: Groot Rijnschip. Dat zijn schepen met een lengte tot 110 meter, met over het algemeen een enkele hoofdmotor tot circa 1.700 pk tot 3.500 ton, die in één transport tot 150 vrachtwagens van de weg halen en daarmee 3x tot 6x minder CO2 uitstoten per ton-km. Het natuurlijke voordeel van vervoer per schip draagt bij een lagere milieubelasting.
De samenstelling van onze vloot komt voort uit de specialisatie van ons vaar- en werkgebied.
Voor de binnenvaart geeft de Green Deal invulling aan het klimaatakkoord. Daarin staat als doel en ambitie voor de binnenvaart, om voor 2024 een reductie van CO2-uitstoot van minimaal 20% te bereiken ten opzichte van 2015 en in 2030 40% tot 50% reductie.
Voor onze ‘eigen’ schepen zetten wij in op verduurzaming die aansluit bij de Green Deal doelstelling. Daarvoor hebben wij in de periode van 2018-2022 nieuwe (hoofd)motoren geïnstalleerd, die de komende jaren (waar van toepassing) kunnen worden voorzien van een uitlaatgasnabehandeling systeem. Dat betekent een katalysator (CO2) en roetfilter (fijnstof), waarmee aan de nieuwe EU Stage V-emissiewaarde voldaan kan worden. Met een reductie in de uitstoot tot 98%. In 2030 verwachten wij al onze schepen met een dergelijk nabehandelingssysteem te hebben uitgerust en daarmee de Green Deal doelstelling van 50% reductie in 2030 invulling te geven. Daarnaast zullen wij andere oplossingen toepassen die de milieuvoetafdruk van onze schepen verder zal reduceren. Denk aan weerstandsverminderende coating, gebruik van brandstoftoevoegingen, de installatie van zonnepanelen ter ondersteuning van het boortnet en het sturen op bewust vaargedrag. Het verduurzamen van de hoofdmotoren en generatoren gaat stapsgewijs en wordt toegepast zodra een motor aan vervanging toe is.
100% compensatie door eigen zonnedaken
Binnen onze rederijschepen wordt het huishoudelijk elektriciteitsverbruik aan boord voor 100% gecompenseerd door ons zonnedaken op de bedrijfspanden. Daarnaast hebben wij verouderde scheepsmotoren (hoofdmotoren en generatoren) vervangen door nieuwe type motoren met een lagere CO2 uitstoot. Wij monitoren het energieverbruik aan boord en investeren in energiezuinigere apparatuur en mogelijkheden, zoals een asgenerator.
Informatieprogramma
Met onze relaties delen wij een informatieprogramma. Ervaringen vanuit pilots worden gedeeld met onze ketenpartners. Waaronder de ontwikkeling van een real-time informatiedashboard aan boord en dat via de cloud kan worden gedeeld met de wal. Hierop is de status van het schip te monitoren en zijn analyses beschikbaar, inclusief AI voorspellingen ten aanzien van onderhoud, eco-speed varen, energieverbruik aan boord, beladingsgraad en benuttingsgraad. Deze data stelt ons in staat om, naast een efficiënter vlootbeheer, ladingpakketten beter te combineren en leegvaart te minimaliseren.
Daarnaast proberen wij een voortrekkersrol te vervullen voor ons relatieschepen, door hen te informeren over actuele ontwikkelingen en in dialoog te gaan over voorhanden innovaties en te verwachten subsidieregelingen. Omdat er namelijk beperkt tot geen nieuwbouw meer plaatsvindt in deze (compactere) scheepsklasse, zal retrofit noodzakelijk zijn. Door het toepassen van eerder genoemde oplossingen (hermotorisering met EU Stage V normen) kan voldaan worden aan de doelstelling van 50% reductie in 2030. Retrofit van deze schepen kan echter niet zonder subsidiegelden binnen de huidige exploitatiemodellen. Door het kabinet wordt gewerkt aan het beschikbaar stellen van deze subsidies de komende jaren. Er zijn nog geen studies of rekenmodellen met welk tempo de verduurzaming op dit moment plaatsvindt en of de 2030 doelstellingen vlootbreed gehaald kunnen worden. Het is niet te verwachten dat binnen deze scheepsklasse de nieuwste innovaties, zoals volledige E-barges en alternatieve brandstoffen en energiedragers, toegepast zullen worden voor 2030. Dat zal zijn weggelegd voor nieuwbouw en de grotere scheepstypes.